Gwarancją świeżości naszego pieczywa są dostawy, które odbywają się dwa razy dziennie – rano i popołudniu. Pieczywo trafia do nas z 15 okolicznych piekarni. Dodatkowo, non stop pracuje nasza własna piekarnia, w której na bieżąco wypiekamy bułki na zakwasie i chleby: kaszubski i rustykalny.
U nas pieczywo jest zawsze ciepłe, pachnące i tak pyszne, jak kiedyś.
Czy wiesz, że? |
W ostatnich latach bułki, chleby i inne tradycyjne wypieki z mąki pszennej, bez których jeszcze do niedawna trudno było wyobrazić sobie śniadanie czy kolację, znacznie straciły na popularności. Winna temu jest moda na diety bezglutenowe i twierdzenie, że białe pieczywo tuczy. Pamiętajmy jednak, że diety bezglutenowe skierowane są do osób cierpiących na celiakię, czyli nie tolerujących glutenu. Jeśli nie jesteśmy uczuleni na gluten, nie ma powodów, by rezygnować z produktów zbożowych, które są niezbędnym elementem codziennego menu nawet, gdy jesteśmy na diecie. Produkty zbożowe, w tym także pieczywo, powinny być głównym źródłem energii w diecie. Pieczywo jest źródłem węglowodanów złożonych, a także witamin z grupy B oraz błonnika. Najwięcej cennych składników znajdziemy w pieczywie razowym. |
Czy wiesz, że? |
Prawdziwy razowy chleb jest ciężki i najczęściej wypiekany w formie. Jeżeli waga takiego wypieku przypomina wagę pieczywa białego, to prawdopodobnie mamy do czynienia z produktem, który tylko udaje chleb razowy, więc uważajmy na podróbki. |