Śledź nasze promocje na facebook
Masz pytania? Skontaktuj się z nami
(33) 852-30-52
godziny otwarcia:
pn-sb: 9:00-21:30 nd: 9:00-21:00
godziny otwarcia:
pn-pt: 7:00-21:00
sb: 7:00-21:30
nd: 9:00-21:00
Kuchnie świata

W Eurospar Cieszyn kupicie Państwo produkty charakterystyczne dla kuchni z całego świata.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego działu „Kuchnie świata”, aby o krok zbliżyć się do tych ciekawych i aromatycznych zagranicznych smaków.

 

KUCHNIA TAJSKA

Bogactwo smaków, pikantne przyprawy, słodkie nuty i jedyne w swoim rodzaju receptury – w kuchni tajskiej jest wszystko, czego poszukują smakosze orientu. Kuchnia Tajów zachwyca oryginalnością i lekkością. Jest urozmaicona i kolorowa, a każde danie przygotowuje się tak, by balansować pomiędzy pięcioma podstawowymi smakami: słodkiego, słonego, gorzkiego, ostrego i kwaśnego . Wizyta w tajskiej kuchni to niezapomniana podróż i uczta dla zmysłów. W daniach bardzo często występuje mleko kokosowe, liście limonki, ryż, makaron, świeży imbir i trawa cytrynowa. Duże zastosowanie mają także owoce morza, a w szczególności skorupiaki. Dania często tworzone są z kurczaka, tofu i doprawiane tajską bazylią, a większość potraw smaży się na oleju kokosowym.


KUCHNIA MEKSYKAŃSKA

Prawdziwa kuchnia meksykańska kryje w sobie bogactwo smaków nieznanych i nietypowych, występujących jedynie w Meksyku. Kuchnia ta kojarzy nam się z potrawami takimi jak tortilla, burritos i tacos. Powstała z połączenia tradycji kulinarnej czasów przedhiszpańskich oraz czasów kolonizacyjnych. Podstawowymi składnikami, jakie wykorzystuje się w kuchni meksykańskiej, są kukurydza, fasola i papryka. Produkty te występują w większości dań.

Najpopularniejszą przyprawą kuchni meksykańskiej jest chilli. Przyprawa ta była kiedyś dodawana dosłownie do wszystkiego – od deserów po napoje. W Meksyku występuje ponad 90 odmian chili.


KUCHNIA CHIŃSKA

Kuchnię chińską można określić jako bardzo wyszukaną, aromatyczną i bogatą w orientalne składniki. Dominuje w niej tofu, ryż, ryby, owoce morza i warzywa.

Tradycyjna kuchnia chińska nie korzysta prawie w ogóle z produktów mlecznych i masła. Mleko krowie zastępuje się sojowym, które ma podobne właściwości odżywcze. W Chinach z soi robi się też twaróg i sos.  

Według Chińczyków danie ma być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim stanowić ucztę dla wszystkich zmysłów. Dlatego tak bardzo dba się o to, by zarówno wygląd, jak i zapach potraw był wyjątkowy. Potrawy zestawione w posiłku muszą ze sobą kontrastować zarówno pod względem konsystencji, jak i kolorystki czy smaku. Chińczycy jedzą pałeczkami. Kuchni chińskiej pałeczki to podstawowe „sztućce”.


KUCHNIA JAPOŃSKA

Kuchnia japońska to nieprzebrany ocean smaków, kolorów i połączeń. Jest w niej wszystko, czego kubki smakowe mogą potrzebować do szczęścia. Mnóstwo ryb i owoców morza, ogromna ilość przypraw i sposobów przyrządzania dań. Kulinarna sztuka Japonii to przede wszystkim treściwe zupy i dania z grilla.

Kuchnia japońska to przede wszystkim sushi. To taka sztandarowa potrawa Japonii i jednocześnie też kwintesencja tamtejszego stylu żywienia. Podstawą większości potraw są ryby i to bardzo często jedzone na surowo. Japończycy uwielbiają też wodorosty i operują w kuchni dużymi ilościami warzyw.

Do przygotowania potraw wykorzystuje się ryż, tofu, grzyby shiitake i soję. Jeżeli chodzi o mięso, to Japończycy jedzą właściwie tylko wieprzowinę i wołowinę, ale w małych ilościach. Japoński kucharz nie może się obyć bez sosu sojowego, który jest dodawany do większości dań, i bez sake, czyli wina z ryżu. Jedzenie przyprawia się octem ryżowym, olejem sezamowym, chrzanem wasabi i miso -sfermentowaną pastą z soi i słodu zbożowego.

NASZA SIEDZIBA

EUROSPAR Cieszyn
ul. Stawowa 54
43-400 CIESZYN
godziny otwarcia:
pn-pt: 7:00-21:00
sb: 7:00-21:30
nd: 9:00-21:00
(33) 852-30-52