Śledź nasze promocje na facebook
Masz pytania? Skontaktuj się z nami
(33) 852-30-52
godziny otwarcia:
pn-sb: 9:00-21:30 nd: 9:00-21:00
godziny otwarcia:
pn-pt: 7:00-21:00
sb: 7:00-21:30
nd: 9:00-21:00
14.11.19
Składniki: - 1 główka czerwonej kapusty - 1 liść laurowy - kilka ziaren ziela angielskiego - 250 g wędzonego boczku - ocet - sól, pieprz - cukier - 2 kwaśne jabłka - kminek – jeśli ktoś nie lubi może nie dawać Przygotowanie: Cebulę i boczek kroimy w kostkę i razem podsmażamy. Kapustę kroimy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na pół miękko. Odcedzamy, pozostawiając troszkę wywaru. Dodajemy sól, ocet, pieprz, cukier i cebulkę oraz boczek. Dusimy kilka minut pod przykryciem na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolewamy trochę wodę. W rejonach Podbeskidzia dodaje się jeszcze dwa kwaśne jabłka, najlepiej szara reneta do podsmażonego boczku i cebuli.
Składniki: - 1 główka czerwonej kapusty - 1 liść laurowy - kilka ziaren ziela angielskiego - 250 g wędzonego boczku - ocet - sól, pieprz - cukier - 2 kwaśne jabłka - kminek – jeśli ktoś nie lubi może nie dawać Przygotowanie: Cebulę i boczek kroimy w kostkę i razem podsmażamy.…
08.11.19
Składniki: - 33 dag mąki - 20 dag wędzonego boczku - 20 dag żółtego sera (gouda – smak będzie delikatny, emmentaler - smak będzie bardziej zdecydowany) - 20 dag masła - 400 ml śmietany 18% - 4 pory średniej wielkości - 4 jajka - 3 dag drożdży - 1 łyżka oleju - 0,5 szklanki ciepłego mleka Sposób wykonania: Pory pokrój w krążki lub pół krążki, a boczek w kostkę. Składniki te podsmaż z łyżką oleju przez około 8 minut. Z 25 dag mąki, masła, drożdży, mleka i odrobiny soli zagnieć ciasto. Poczekaj aż wyrośnie. Śmietanę, jajka oraz 8 dag mąki połącz razem, a następnie dołóż starty żółty ser. Powoli rozgrzewaj, aż do roztopienia sera. Do smaku dodaj pieprz i sól. Całość połącz z porami i boczkiem. Ciasto w…
Składniki: - 33 dag mąki - 20 dag wędzonego boczku - 20 dag żółtego sera (gouda – smak będzie delikatny, emmentaler - smak będzie bardziej zdecydowany) - 20 dag masła - 400 ml śmietany 18% - 4 pory średniej wielkości - 4 jajka - 3 dag drożdży - 1 łyżka oleju - 0,5 szklanki ciepłego mlek…
25.10.19
Składniki: - pomidory - mozzarella - oliwa z oliwek - pieczywo - czosnek - sól, pieprz - bazylia Sposób wykonania: Bardzo dobry pomysł na lekkie śniadanie, szkoda że u nas bardzo mało popularna, tym bardziej że przepis jest niesamowicie prosty. Bruschetta należy do najpierwotniejszych i najbardziej przyziemnych przyjemności włoskiej kuchni. Pomidorki, najlepiej słodziutkie, kroimy na drobną kosteczkę, posypujemy solą najlepiej morską – Włosi dają tylko taką i trochę pieprzu świeżo mielonego, wlewamy stosunkowo dużo oliwy z oliwek. Jeśli ktoś lubi (a kto nie lubi) może dodać cieniuteńko pokrojony czosnek lub posmarować nim pokrojone pieczywo. Całość mieszamy i przekładamy na lekko zarumienione w piekarniku lub tosterze pieczywo. Dodan…
Składniki: - pomidory - mozzarella - oliwa z oliwek - pieczywo - czosnek - sól, pieprz - bazylia Sposób wykonania: Bardzo dobry pomysł na lekkie śniadanie, szkoda że u nas bardzo mało popularna, tym bardziej że przepis jest niesamowicie prosty. Bruschetta należy do najpierwotniejszych…
17.10.19
Składniki (dla 4 osób): - 80 dag grzybów leśnych – najlepsze w regionie rosną w Kamesznicy Górnej - 1 duża cebula - 3 średniej wielkości ziemniaczki - 0,25 l śmietany powyżej 30% - mała ilość oleju lub masła - sól, pieprz Sposób wykonania: Cebulę pokroić drobno w kosteczkę, zezłocić na małej ilości oleju. Wrzucamy pokrojone grzybki, dusić przez kilka minut ciągle mieszając. Zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki, po 15 minutach dolewamy śmietany, dokładnie mieszamy i zupa jest gotowa. Oczywiście taką samą techniką możemy ugotować zupę z pieczarek, ale to już nie będzie ta magia jak z grzybów z naszych beskidzkich lasów…. Podając zupkę pro…
Składniki (dla 4 osób): - 80 dag grzybów leśnych – najlepsze w regionie rosną w Kamesznicy Górnej - 1 duża cebula - 3 średniej wielkości ziemniaczki - 0,25 l śmietany powyżej 30% - mała ilość oleju lub masła - sól, pieprz Sposób wykonania: Cebulę pokroić dro…
27.09.19
 Składniki (dla 4 osób): - 40 dag makaronu paski tagliatelle Agnesi - 50 dag krewetek średniej wielkości lub black tiger - 3 ząbki czosnku - 2 długie czerwone papryczki - natka pietruszki niemało - 10 dag parmezanu - 4 łodygi świeżej bazylii - 1 łyżka oleju - suszone zioła prowansalskie - masło - oliwa z oliwek - sól Sposób wykonania: - Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju – 7 minut. - Krewetki ugotować w pierwszej osolonej wodzie – 2 minuty i odsączyć na cedzaku. - Do patelni, najlepiej z wysokimi brzegami, dać trochę masła, trochę oliwy z oliwek, wrzucić podgotowane krewetki i suszone zioła prowansalskie. Na dużym ogniu lekko podsmażyć – około 3 minuty. Na samym końcu dorzucić pokrojon…
 Składniki (dla 4 osób): - 40 dag makaronu paski tagliatelle Agnesi - 50 dag krewetek średniej wielkości lub black tiger - 3 ząbki czosnku - 2 długie czerwone papryczki - natka pietruszki niemało - 10 dag parmezanu - 4 łodygi świeżej bazylii - 1 łyżka oleju - suszone zioła prowansalskie…
19.09.19
Składniki (dla 4 osób): - 20 dag boczku - 1 cebula średniej wielkości - 3 ząbki czosnku - 40 dag ziemniaków - 2 średniej wielkości marchewki - bulion warzywny - połowa kostki rosołowej warzywnej - łyżka masła - płaska łyżka mąki - przyprawy: sól, pieprz, majeranek - słodka śmietana co najmniej 30% Sposób wykonania: Boczek oraz cebulę pokroić drobniutko, dać do dużego garnka i podsmażyć na maśle. Na końcu dodać przeciśnięty czosnek oraz mąkę. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki oraz marchewkę. Krótką chwilę podsmażyć wszystko razem, wlać 1,5 litra wody, dodać kostkę rosołową oraz przyprawy. Całość gotować do miękkości około 10-15 minut. Kilka minut przed końcem gotowania dodać majeranek, a na końcu śmietanę.…
Składniki (dla 4 osób): - 20 dag boczku - 1 cebula średniej wielkości - 3 ząbki czosnku - 40 dag ziemniaków - 2 średniej wielkości marchewki - bulion warzywny - połowa kostki rosołowej warzywnej - łyżka masła - płaska łyżka mąki - przyprawy: sól, pieprz, majeranek - słodka śmiet…
17.09.19
Jedna z najsłynniejszych sałatek na świecie, podobnie jak mousaka, souvlaki, tzatziki, kwintesencja kuchni greckiej. Co prawda czas wakacji już minął, ale dlaczego by nie zrobić sobie takiej sałatki u nas? Składniki: - 1 ogórek - 2 pomidory - 0,5 papryki czerwonej - 1 cebula czerwona - 1 plaster sera feta - czarne oliwki - oliwa z oliwek Sposób wykonania: Właśnie! W sałatce greckiej nie ma żadnej sałaty! Ogórek, pomidor, paprykę kroimy na grube kawałki, wkładamy do dużej miski. Cebulę kroimy na talarki. Łączymy je razem, na górze kładziemy plaster sera fety, dodajemy czarne oliwki i całość polewamy oliwą z oliwek, bo bez niej sałatka grecka jest jak jajko bez soli.
Jedna z najsłynniejszych sałatek na świecie, podobnie jak mousaka, souvlaki, tzatziki, kwintesencja kuchni greckiej. Co prawda czas wakacji już minął, ale dlaczego by nie zrobić sobie takiej sałatki u nas? Składniki: - 1 ogórek - 2 pomidory - 0,5 papryki czerwonej - 1 cebula czerwona - 1 pla…
06.09.19
 Składniki (dla 4 osób): - 1 kg żeberek wieprzowych wędzonych lub surowych - 0,5 kg kiszonej kapusty - kilka ziemniaków  - 2 marchewki - przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób wykonania: - Żeberka ugotować  do absolutnej miękkości - Ziemniaki oraz marchewkę pokrojone w kostkę ugotować -  10-15 minut. - Ugotować kapustę kiszoną  - 20 minut - Ziemniaki z marchewką i kapustę przelać do dużego garnka, w którym gotowały się żeberka - doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kwaśnicę góralską cechuje absolutna prostota.  Jeśli ktoś chce może zrobić sobie wersję uszlachetnioną. Można wtedy dodać: zeszkloną cebulkę, czosnek, grzybki suszone, cukier do smaku, drobniutko pokrojony boczek,…
 Składniki (dla 4 osób): - 1 kg żeberek wieprzowych wędzonych lub surowych - 0,5 kg kiszonej kapusty - kilka ziemniaków  - 2 marchewki - przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób wykonania: - Żeberka ugotować  do absolutnej miękkości - Ziemniaki oraz marche…
Strony :
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
następna

NASZA SIEDZIBA

EUROSPAR Cieszyn
ul. Stawowa 54
43-400 CIESZYN
godziny otwarcia:
pn-pt: 7:00-21:00
sb: 7:00-21:30
nd: 9:00-21:00
(33) 852-30-52