Śledź nasze promocje na facebook
Masz pytania? Skontaktuj się z nami
(33) 852-30-52
godziny otwarcia:
pn-sb: 9:00-21:30 nd: 9:00-21:00
godziny otwarcia:
pn-pt: 7:00-21:00
sb: 7:00-21:30
nd: 9:00-21:00
17.10.19
Składniki (dla 4 osób): - 80 dag grzybów leśnych – najlepsze w regionie rosną w Kamesznicy Górnej - 1 duża cebula - 3 średniej wielkości ziemniaczki - 0,25 l śmietany powyżej 30% - mała ilość oleju lub masła - sól, pieprz Sposób wykonania: Cebulę pokroić drobno w kosteczkę, zezłocić na małej ilości oleju. Wrzucamy pokrojone grzybki, dusić przez kilka minut ciągle mieszając. Zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki, po 15 minutach dolewamy śmietany, dokładnie mieszamy i zupa jest gotowa. Oczywiście taką samą techniką możemy ugotować zupę z pieczarek, ale to już nie będzie ta magia jak z grzybów z naszych beskidzkich lasów…. Podając zupkę pro…
Składniki (dla 4 osób): - 80 dag grzybów leśnych – najlepsze w regionie rosną w Kamesznicy Górnej - 1 duża cebula - 3 średniej wielkości ziemniaczki - 0,25 l śmietany powyżej 30% - mała ilość oleju lub masła - sól, pieprz Sposób wykonania: Cebulę pokroić dro…
27.09.19
 Składniki (dla 4 osób): - 40 dag makaronu paski tagliatelle Agnesi - 50 dag krewetek średniej wielkości lub black tiger - 3 ząbki czosnku - 2 długie czerwone papryczki - natka pietruszki niemało - 10 dag parmezanu - 4 łodygi świeżej bazylii - 1 łyżka oleju - suszone zioła prowansalskie - masło - oliwa z oliwek - sól Sposób wykonania: - Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju – 7 minut. - Krewetki ugotować w pierwszej osolonej wodzie – 2 minuty i odsączyć na cedzaku. - Do patelni, najlepiej z wysokimi brzegami, dać trochę masła, trochę oliwy z oliwek, wrzucić podgotowane krewetki i suszone zioła prowansalskie. Na dużym ogniu lekko podsmażyć – około 3 minuty. Na samym końcu dorzucić pokrojon…
 Składniki (dla 4 osób): - 40 dag makaronu paski tagliatelle Agnesi - 50 dag krewetek średniej wielkości lub black tiger - 3 ząbki czosnku - 2 długie czerwone papryczki - natka pietruszki niemało - 10 dag parmezanu - 4 łodygi świeżej bazylii - 1 łyżka oleju - suszone zioła prowansalskie…
19.09.19
Składniki (dla 4 osób): - 20 dag boczku - 1 cebula średniej wielkości - 3 ząbki czosnku - 40 dag ziemniaków - 2 średniej wielkości marchewki - bulion warzywny - połowa kostki rosołowej warzywnej - łyżka masła - płaska łyżka mąki - przyprawy: sól, pieprz, majeranek - słodka śmietana co najmniej 30% Sposób wykonania: Boczek oraz cebulę pokroić drobniutko, dać do dużego garnka i podsmażyć na maśle. Na końcu dodać przeciśnięty czosnek oraz mąkę. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki oraz marchewkę. Krótką chwilę podsmażyć wszystko razem, wlać 1,5 litra wody, dodać kostkę rosołową oraz przyprawy. Całość gotować do miękkości około 10-15 minut. Kilka minut przed końcem gotowania dodać majeranek, a na końcu śmietanę.…
Składniki (dla 4 osób): - 20 dag boczku - 1 cebula średniej wielkości - 3 ząbki czosnku - 40 dag ziemniaków - 2 średniej wielkości marchewki - bulion warzywny - połowa kostki rosołowej warzywnej - łyżka masła - płaska łyżka mąki - przyprawy: sól, pieprz, majeranek - słodka śmiet…
17.09.19
Jedna z najsłynniejszych sałatek na świecie, podobnie jak mousaka, souvlaki, tzatziki, kwintesencja kuchni greckiej. Co prawda czas wakacji już minął, ale dlaczego by nie zrobić sobie takiej sałatki u nas? Składniki: - 1 ogórek - 2 pomidory - 0,5 papryki czerwonej - 1 cebula czerwona - 1 plaster sera feta - czarne oliwki - oliwa z oliwek Sposób wykonania: Właśnie! W sałatce greckiej nie ma żadnej sałaty! Ogórek, pomidor, paprykę kroimy na grube kawałki, wkładamy do dużej miski. Cebulę kroimy na talarki. Łączymy je razem, na górze kładziemy plaster sera fety, dodajemy czarne oliwki i całość polewamy oliwą z oliwek, bo bez niej sałatka grecka jest jak jajko bez soli.
Jedna z najsłynniejszych sałatek na świecie, podobnie jak mousaka, souvlaki, tzatziki, kwintesencja kuchni greckiej. Co prawda czas wakacji już minął, ale dlaczego by nie zrobić sobie takiej sałatki u nas? Składniki: - 1 ogórek - 2 pomidory - 0,5 papryki czerwonej - 1 cebula czerwona - 1 pla…
06.09.19
 Składniki (dla 4 osób): - 1 kg żeberek wieprzowych wędzonych lub surowych - 0,5 kg kiszonej kapusty - kilka ziemniaków  - 2 marchewki - przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób wykonania: - Żeberka ugotować  do absolutnej miękkości - Ziemniaki oraz marchewkę pokrojone w kostkę ugotować -  10-15 minut. - Ugotować kapustę kiszoną  - 20 minut - Ziemniaki z marchewką i kapustę przelać do dużego garnka, w którym gotowały się żeberka - doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kwaśnicę góralską cechuje absolutna prostota.  Jeśli ktoś chce może zrobić sobie wersję uszlachetnioną. Można wtedy dodać: zeszkloną cebulkę, czosnek, grzybki suszone, cukier do smaku, drobniutko pokrojony boczek,…
 Składniki (dla 4 osób): - 1 kg żeberek wieprzowych wędzonych lub surowych - 0,5 kg kiszonej kapusty - kilka ziemniaków  - 2 marchewki - przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób wykonania: - Żeberka ugotować  do absolutnej miękkości - Ziemniaki oraz marche…
05.09.19
 Składniki: - 3 duże cebule, co najmniej 0,50 kg - 0,50 kg ziemniaków - 0,50 kg boczku wędzonego - tłuszcz do smażenia - 0,25 l wody Sposób wykonania: 3 bardzo duże cebule obieramy. Każda cebulę kroimy na 4 części, ręcznie oddzielamy ćwierć talarki od siebie. Wrzucamy na patelnię i smażymy na tłuszczu na kolor złocisty. Po usmażeniu przekładamy na dużą patelnię Na patelni na której smażyliśmy cebulę, pokrojony na nie małe kawałki boczek dusimy przez kilkanaście minut na patelni i dolewając ćwierć litra wody. Po odparowaniu wody boczek lekko podsmażamy. Przekładamy na dużą patelnię.  Pół kilograma ziemniaków gotujemy w skorupkach. Po ugotowaniu wychładzamy, kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni na kt&oacu…
 Składniki: - 3 duże cebule, co najmniej 0,50 kg - 0,50 kg ziemniaków - 0,50 kg boczku wędzonego - tłuszcz do smażenia - 0,25 l wody Sposób wykonania: 3 bardzo duże cebule obieramy. Każda cebulę kroimy na 4 części, ręcznie oddzielamy ćwierć talarki od siebie. Wrzucamy na patelnię…
01.09.19
Jej trzy kolory biały, czerwony, zielony mają przypominać włoską flagę.   Składniki: - Pomidory - Ser mozarella - Listki bazylii - Oliwa z oliwek - Przyprawy: sól,pieprz  Sposób wykonania: - Pomidory i plastry mozarelli (mogą być kulki) poukładać na przemian dekorując bazylią. - Polać oliwą z oliwek i doprawić solą, byłoby nieźle gdyby była gruba i najlepiej ze świeżo zmielonym pieprzem. - Jemy z pieczywem – może być z ciepłą grzanką. I tu już zbliżamy się do innej potrawy włoskiej bruscetty. Bruscetta i sałatka caprese to kwintensencja włoskiego śniadania, zresztą nie tylko śniadania.                                       …
Jej trzy kolory biały, czerwony, zielony mają przypominać włoską flagę.   Składniki: - Pomidory - Ser mozarella - Listki bazylii - Oliwa z oliwek - Przyprawy: sól,pieprz  Sposób wykonania: - Pomidory i plastry mozarelli (mogą być kulki) poukładać na przemian dekorując bazyl…
13.08.19
 Składniki (dla 4 osób): - 0,50 kg cebuli - 0,30 kg pora  - czosnek pół główki - przyprawy: pół kostki rosołowej, sól, pieprz - grzanki, ser parmezan Sposób wykonania: - Pokroić cebulę i porę - smażyć na oleju na kolor złocisty około 20-25 minut. - 3 minuty przed końcem smażenia dodać pokrojony na paseczki czosnek. - Warzywa odsączyć z oliwy - wlać 2 litry wody, zagotować dodając kostkę rosołową, sól, pieprz. - Pogotować chwilę i następnie całość zmiksować (blender, termomix) - Zupę serwując można posypać grzankami i np. startym serkiem parmezan.
 Składniki (dla 4 osób): - 0,50 kg cebuli - 0,30 kg pora  - czosnek pół główki - przyprawy: pół kostki rosołowej, sól, pieprz - grzanki, ser parmezan Sposób wykonania: - Pokroić cebulę i porę - smażyć na oleju na kolor złocisty około 20-25 minut.…
Strony :
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
następna

NASZA SIEDZIBA

EUROSPAR Cieszyn
ul. Stawowa 54
43-400 CIESZYN
godziny otwarcia:
pn-pt: 7:00-21:00
sb: 7:00-21:30
nd: 9:00-21:00
(33) 852-30-52