Śledź nasze promocje na facebook
Masz pytania? Skontaktuj się z nami
(33) 852-30-52
godziny otwarcia:
pn-sb: 9:00-21:30 nd: 9:00-21:00
godziny otwarcia:
pn-pt: 7:00-21:00
sb: 7:00-21:30
nd: 9:00-21:00
14.06.19
Składniki: - 2 l rosołu lub woda z ½ kostki rosołowej - 2 pęczki koperku - 1 duża marchewka - 4 średnie ziemniaki - 200 ml śmietanki 30% - sól, pieprz Sposób wykonania: Do gotowego rosołu zetrzeć na grubych oczkach marchewkę oraz dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać sól, pieprz i gotować ok. 10 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec wlać śmietanę, zagotować i wsypać drobno pokrojony koperek bez łodyg. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć i przykryć. Smacznego
Składniki: - 2 l rosołu lub woda z ½ kostki rosołowej - 2 pęczki koperku - 1 duża marchewka - 4 średnie ziemniaki - 200 ml śmietanki 30% - sól, pieprz Sposób wykonania: Do gotowego rosołu zetrzeć na grubych oczkach marchewkę oraz dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać s&oacu…
06.06.19
Kto z nas nie lubi tych wspaniałych, małych rybek żyjących w większości mórz i oceanów? W naszym rejonie bardzo dużym ich producentem jest Chorwacja i Maroko. Są bardzo smaczne i zdrowe, Podobnie jak inne tłuste ryby zawierają kwasy tłuszczowe takie jak: Omega-3 i Omega-6. Sardynki można jeść: solone, marynowane, z grilla, smażone w oleju, ale nam pozostają tylko w puszce w oleju. Można z nich zrobić bardzo dobra pastę. Tutaj podajemy przepis na najprostszą, bo oczywiście można robić wykwitną, np. z gęstą śmietaną. Sposób wykonania: Wziąć puszkę sardynek, wylać oliwę w której się znajdują. Sardynki wrzucić do miski, dodać kilka dag masła, poczekać aż zmięknie, lekko posolić i popieprzyć. Dużą łyżką, ruchem okrężnym…
Kto z nas nie lubi tych wspaniałych, małych rybek żyjących w większości mórz i oceanów? W naszym rejonie bardzo dużym ich producentem jest Chorwacja i Maroko. Są bardzo smaczne i zdrowe, Podobnie jak inne tłuste ryby zawierają kwasy tłuszczowe takie jak: Omega-3 i Omega-6. Sardynki…
30.05.19
Składniki: - 0,50 kg ogórków kiszonych - 1,5 l wywaru mięsnego lub wody z połową kostki rosołowej - sól, pieprz - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki śmietany - 1 płaska łyżka masła - 1 płaska łyżka mąki - 1 woreczek ryżu 100g Sposób wykonania: Ogórki starte na cienkich oczkach (ze skórką lub bez, jak wolisz) dać do garnka z wywarem lub wody z połówką kostki rosołowej. Gotować powoli 30 minut. W tym czasie ugotować ryż oraz zrobić delikatną zasmażkę z mąki na maśle. Połączyć z zupą, posolić, popieprzyć, pocukrować, dodać śmietanę oraz ryż. Jeśli lubisz to możesz też posypać koperkiem. Oczywiście ogórkowa z ziemniakami gotowanymi razem z ogórkami będzie równie smaczna co z ryżem. Zupa pos…
Składniki: - 0,50 kg ogórków kiszonych - 1,5 l wywaru mięsnego lub wody z połową kostki rosołowej - sól, pieprz - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki śmietany - 1 płaska łyżka masła - 1 płaska łyżka mąki - 1 woreczek ryżu 100g Sposób wykonania: Ogórki starte na cienkich o…
24.05.19
Składniki: - 1 główka młodej kapusty - 25 dag cienkiej kiełbasy – cieszyńska lub głogowska - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - czerwona słodka papryka - sól, kminek - cukier - ocet Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, raczej grubo i ugotować – nie rozgotować. Wodę zlać, ale troszkę zostawić. Do rondla włożyć drobno pokrojoną cebulę z półtalarkami kiełbasy, lekko podsmażyć na małej ilością tłuszczu, aż cebulka uzyska kolor jasnozłocisty, wtedy dodajemy czerwoną słodką paprykę. Przerzucić do rondla z kapustą. W rondlu w którym smażyliśmy kiełbaskę zrobić zasmażkę - łyżka masła, mąka ziemniaczna. Przekładamy ją do garnka z kapustą.  Dodać troszkę cu…
Składniki: - 1 główka młodej kapusty - 25 dag cienkiej kiełbasy – cieszyńska lub głogowska - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - czerwona słodka papryka - sól, kminek - cukier - ocet Sposób wykonania: Kapustę poszatkować,…
17.05.19
Czasem spotykam się z opiniami Klientów, którzy mówią że: 1. Nie ma dobrych szynek. 2. A kiełbasami są przejedzeni. Zarzut pierwszy odpieram w całości, a na drugi odpowiadam: tak, rzeczywiście, jesteśmy przejedzeni. Może by tak po prosu nie kupować wędlin i wędzonek przez 2 tygodnie? Gwarantuję, że po tym czasie będą smakowały nawet najzwyklejsze produkty. Oczywiście dla nich alternatywą są warzywa, sery. Czemu nie? Dzisiaj propozycja śniadania tylko z serów: 1. Mozzarella – może być di bufala – z mleka bawolic. Aksamitna w konsystencji, z pomidorami, oliwą i bazylią. 2. Serek wiejski z zielonym pesto. 3. Bryndza sądecka z oliwą i tymiankiem. 4. Twarożek ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem. 1. To klasyczna…
Czasem spotykam się z opiniami Klientów, którzy mówią że: 1. Nie ma dobrych szynek. 2. A kiełbasami są przejedzeni. Zarzut pierwszy odpieram w całości, a na drugi odpowiadam: tak, rzeczywiście, jesteśmy przejedzeni. Może by tak po prosu nie kupować wędlin i wędzonek przez 2 tyg…
17.05.19
Maj... cudowny czas dla pomidorów. W końcu są, słodziutkie jak miód. A więc do dzieła! Czas szybko leci, więc nie marnujmy go. Bo jesienią z rozrzewnieniem pozostanie nam tyko śpiewanie piosenki Addio Pomidory... (Kabaret Starszych Panów). Składniki: - 1 duża łyżka margaryny lub masła - 20 dag pokrojonej cieniutko cebuli - 1 kg świeżych pomidorów - śmietana – oczywiście co najmniej 30% - sól, pieprz, cukier Sposób wykonania: Drobno pokrojoną cebulkę zezłocić na tłuszczu. Wlać 1,5l wody, dodać pokrojone pomidory (ze skórką lub bez). Pogotować i doprawić solą, pieprzem i małą łyżeczką cukru. Można zmiksować, a na końcu dodać śmietanę. Zupa pomidorowa jest bardzo dobra z ryżem lub makaronem. Mniam!…
Maj... cudowny czas dla pomidorów. W końcu są, słodziutkie jak miód. A więc do dzieła! Czas szybko leci, więc nie marnujmy go. Bo jesienią z rozrzewnieniem pozostanie nam tyko śpiewanie piosenki Addio Pomidory... (Kabaret Starszych Panów). Składniki: - 1 duża łyżka margaryny lu…
25.04.19
Jeśli pojedziemy do Izraela i poprosimy w restauracji karpia po żydowsku… zamówienie nasze nie zostanie zrealizowanie, bo nikt nie wie tam co to za potrawa. Podobnie za naszą wschodnią granicą z ruskimi pierogami. Również na Węgrzech nie dostaniemy placka po węgiersku. Czym jest to danie? To połączenie placka ziemniaczanego z gulaszem. Sposób wykonania: Placek ziemniaczany usmażony na oleju lub na blasze (jak kto woli) kładziemy na dużym talerzu, polewamy połową porcji gulaszu, zwijamy w kopertę. Na górę dodajemy drugą połowę. Kładziemy łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany, posypujemy startym żółtym serem. Jeśli ktoś chce, aby było jeszcze ładniej kładzie kilka plasterków papryki konserwowej i posypuje delikat…
Jeśli pojedziemy do Izraela i poprosimy w restauracji karpia po żydowsku… zamówienie nasze nie zostanie zrealizowanie, bo nikt nie wie tam co to za potrawa. Podobnie za naszą wschodnią granicą z ruskimi pierogami. Również na Węgrzech nie dostaniemy placka po węgiersku. Czym jest…
11.04.19
Składniki na sos pomidorowy: - passata pomidorowa w słoiku 680g - 2 małe cebule - przyprawy: pieprz, sól, cukier - 1 łyżka masła - 1 łyżka śmietany kwaśnej lub słodkiej Składniki : - 5 papryk dużych czerwonych lub 10 zielonych papryk szpic - 30 dag mięsa mielonego (łopatka, karczek) - 2 torebki ryżu - 1 duża łyżka oleju - 150 ml wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka czerwona, majeranek Sposób wykonania sosu: Cebulkę drobno pokroić w kosteczkę, podsmażyć na masełku na złocisty kolor. Wlać passatę, posolić, popieprzyć, pocukrować, ewentualnie, można dodać śmietanki. Sposób przyrządzenia mięsa: Do dużego rondla wlać 50 ml wody, olej, wsypać mięso i na mocnym ogniu poddusić, dodać przyprawy – trwa to nie więcej ni…
Składniki na sos pomidorowy: - passata pomidorowa w słoiku 680g - 2 małe cebule - przyprawy: pieprz, sól, cukier - 1 łyżka masła - 1 łyżka śmietany kwaśnej lub słodkiej Składniki : - 5 papryk dużych czerwonych lub 10 zielonych papryk szpic - 30 dag mięsa mielonego (łopatka, karczek) - 2 tore…
Strony :
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
następna

NASZA SIEDZIBA

EUROSPAR Cieszyn
ul. Stawowa 54
43-400 CIESZYN
godziny otwarcia:
pn-pt: 7:00-21:00
sb: 7:00-21:30
nd: 9:00-21:00
(33) 852-30-52