Śledź nasze promocje na facebook
Masz pytania? Skontaktuj się z nami
(33) 852-30-52
godziny otwarcia:
pn-sb: 9:00-21:30 nd: 9:00-21:00
godziny otwarcia:
pn-pt: 7:00-21:00
sb: 7:00-21:30
nd: 9:00-21:00
11.04.19
Składniki na sos pomidorowy: - passata pomidorowa w słoiku 680g - 2 małe cebule - przyprawy: pieprz, sól, cukier - 1 łyżka masła - 1 łyżka śmietany kwaśnej lub słodkiej Składniki : - 5 papryk dużych czerwonych lub 10 zielonych papryk szpic - 30 dag mięsa mielonego (łopatka, karczek) - 2 torebki ryżu - 1 duża łyżka oleju - 150 ml wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka czerwona, majeranek Sposób wykonania sosu: Cebulkę drobno pokroić w kosteczkę, podsmażyć na masełku na złocisty kolor. Wlać passatę, posolić, popieprzyć, pocukrować, ewentualnie, można dodać śmietanki. Sposób przyrządzenia mięsa: Do dużego rondla wlać 50 ml wody, olej, wsypać mięso i na mocnym ogniu poddusić, dodać przyprawy – trwa to nie więcej ni…
Składniki na sos pomidorowy: - passata pomidorowa w słoiku 680g - 2 małe cebule - przyprawy: pieprz, sól, cukier - 1 łyżka masła - 1 łyżka śmietany kwaśnej lub słodkiej Składniki : - 5 papryk dużych czerwonych lub 10 zielonych papryk szpic - 30 dag mięsa mielonego (łopatka, karczek) - 2 tore…
08.04.19
O stekach można, a nawet należałoby mówić wiele, bo temat jest bardzo szeroki. Steki to mięsa dedykowane mężczyznom, bo kobietom trudno zmierzyć się np. z T-bone stekiem, który nieraz waży 80 dag, a nawet więcej ! W Polsce steki robimy z mięsa wołowego polskiego lub argentyńskiego. Inne narody, np. Francuzi najczęściej wybierają steki ze swoich rodowitych mięsnych ras. Irlandyczy ze swoich itd. Najbardziej popularne steki : 1.Stek z polędwicy środkowej. Nasi kucharze najczęściej kroją paski polędwicy o grubości 3-4cm, natomiast we Włoszech jest to już 6-7cm. Steki takie najczęściej w terminologii kucharskiej nazywane są „filet mignon” i są wykrawane z najlepszej środkowej części polędwicy. 2.T-bone steak to stek, którego…
O stekach można, a nawet należałoby mówić wiele, bo temat jest bardzo szeroki. Steki to mięsa dedykowane mężczyznom, bo kobietom trudno zmierzyć się np. z T-bone stekiem, który nieraz waży 80 dag, a nawet więcej ! W Polsce steki robimy z mięsa wołowego polskiego lub argentyńskiego. Inn…
28.03.19
O kotletach można by długo. Tak jak długo trwa spór pomiędzy Austriakami i Włochami czy ojczyzną kotleta jest Mediolan czy Wiedeń. Mediolańczy nazywają kotleta - cotoletta alla milanese, natomiast Wiedeńczycy Wiener Schnitzel. Są robione z mięsa cielęcego lub  wieprzowego. Spór oczywiście jest bezprzedmiotowy, bo my w naszej ojczyźnie również od zawsze robimy kotlety. Kotlet można zrobić z kością lub bez. Dla przypomnienia: moda, zmiana nawyków kulinarnych żeby kotlet robić bez kości trwa dopiero kilkanaście lat. Naszym babciom, mamom nie wpadłoby to do głowy. Kotlety można robić z różnego rodzaju mięs. My zdecydowanie polecamy z mięsa wieprzowego. Jakie elementy wybieramy na niego? To oczywiste, że schab. Niekt…
O kotletach można by długo. Tak jak długo trwa spór pomiędzy Austriakami i Włochami czy ojczyzną kotleta jest Mediolan czy Wiedeń. Mediolańczy nazywają kotleta - cotoletta alla milanese, natomiast Wiedeńczycy Wiener Schnitzel. Są robione z mięsa cielęcego lub  wieprzowego. Spór oc…
22.03.19
Składniki: - 0,30 kg mięsa (polędwica lub rostbef bez kości) - 1 żółtko - chleb - czosnek - sól, pieprz - olej rzepakowy - ketchup, musztarda, maggi Sposób wykonania: Tatar to wspaniała zimna przystawka, absolutnie nie dla wegetarian. W Polsce tatar najczęściej robimy z wołowiny. Mięsa, które do niego wybieramy to rostbef (schab wołowy) lub polędwica wołowa. Wykorzystujemy ogon lub głowę polędwicy, natomiast część środkową zdecydowanie przeznaczamy na steki. Włosi są zakochani w polędwicy z mięsa końskiego. Francuzi szczególnie z rejonu Burgundii jako surowiec stosują antrykot, w którym jest mała warstewka tłuszczyku, najczęściej z ras wołowiny Limousin i Charolais. Podają go z tradycyjnym aperitifem Kir, czyli…
Składniki: - 0,30 kg mięsa (polędwica lub rostbef bez kości) - 1 żółtko - chleb - czosnek - sól, pieprz - olej rzepakowy - ketchup, musztarda, maggi Sposób wykonania: Tatar to wspaniała zimna przystawka, absolutnie nie dla wegetarian. W Polsce tatar najczęściej robimy z wołowin…
14.03.19
Czym się różni słowacka kapustnica od naszej polskiej kwaśnicy? 1. Nie ma ziemniaczków. 2. Są grzyby suszone i to nie mało. 3. Są śliwki suszone. 4. Wywar tylko i wyłącznie na wędzonym mięsie wieprzowym. 5. Dla koloru dodatek tłustej, czerwonej kiełbasy i przecieru pomidorowego Czy kapustnica „na słowacki sposób” jest lepsza od naszej kwaśnicy? To już sprawa gustu, jest po prostu inna. Zachęcamy do jej ugotowania. Składniki: - 70-80 dag golonka lub żeberek wędzonych - 20 dag kiełbasy typu węgierska/słowacka (tłusta, czerwona) - 1 kg kapusty kiszonej - 2 dag grzybów suszonych - 15 szt. śliwek suszonych - 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka) Sposób wykonania: Golonko lub żeberko ugotować do absolutnej mię…
Czym się różni słowacka kapustnica od naszej polskiej kwaśnicy? 1. Nie ma ziemniaczków. 2. Są grzyby suszone i to nie mało. 3. Są śliwki suszone. 4. Wywar tylko i wyłącznie na wędzonym mięsie wieprzowym. 5. Dla koloru dodatek tłustej, czerwonej kiełbasy i przecieru pomidorowego Czy kap…
28.02.19
Składniki (na 3 osoby): - 12 skrzydełek - 1/4 kostki masła - 2 łyżki octu winnego może być jabłkowego - 1 duża łyżka miodu - 4 łyżki ketchupu - 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej - 1 łyżeczka cayanne - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1łyżeczka soli - 2-3 ząbki przeciśnietego czosnku Sposób wykonania: Najcieńszy element ze skrzydełka z kurczaka odciąć, pozostałe przełożyć do miski i posolić. Przygotować sos: rozpuścić masło, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać, następnie wlać do miski ze skrzydełkami. Ręką bardzo dokładnie natrzeć skrzydełka. Odstawić do lodówki. Czas marynowania jak kto lubi, minimum 1 godzina, ale 1 doba też nie zaszkodzi. Pieczenie: Skrzydełka ułożone na blasze wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury…
Składniki (na 3 osoby): - 12 skrzydełek - 1/4 kostki masła - 2 łyżki octu winnego może być jabłkowego - 1 duża łyżka miodu - 4 łyżki ketchupu - 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej - 1 łyżeczka cayanne - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1łyżeczka soli - 2-3 ząbki przeciśnietego czosnku Sposób wyk…
22.02.19
Polską specjalnością są pierogi - powinniśmy być z nich dumni. Włosi mają swoje ravioli, półwysep Iberyjski - empanadas, Rosjanie - pielmienie itd. Jakie są pierogi idealne? Trudno powiedzieć… Na pewno bardzo ważne jest, aby ciasto było cienkie i okrywało całą pojemność farszu o bogatym smaku. Właśnie ciasto… Są kucharze, którzy do zrobienia jego używają jajka, inni robią bez jajka, a jeszcze inni dodają tylko żółtko, bo uważają, że białko utwardza ciasto, a samo żółtko dodaje mu pięknego koloru. Najbardziej znane nasze pierogi to z mięsem (farsz mięsny wymaga dodania do niego całego zredukowanego wywaru z rosołu w którym gotowaliśmy mięso), z kapustą i grzybami i oczywiście tak zwane ruskie, choć szkoda,…
Polską specjalnością są pierogi - powinniśmy być z nich dumni. Włosi mają swoje ravioli, półwysep Iberyjski - empanadas, Rosjanie - pielmienie itd. Jakie są pierogi idealne? Trudno powiedzieć… Na pewno bardzo ważne jest, aby ciasto było cienkie i okrywało całą pojemność farszu o bogaty…
15.02.19
 Wśród kucharzy, gospodyń domowych bardzo często funkcjonuje powiedzenie, że po kolorze mięsa ciemnym lub jasnym można ocenić jego twardość, tzn. czy mięso było ze starego czy młodego byka lub krowy. Jest to oczywiście mit, ponieważ kolor niczego nie mówi o jakości i twardości mięsa. Na jakość mięsa ma wpływ: 1. Wiek zwierzęcia 2. Byczek czy krowa 3. Rasa bydła 4. Z hodowli czy wolnego wybiegu 5. Czym było karmione 6. W jakich warunkach było ubite (najlepiej żeby w warunkach dobrostanu) Często spotykamy się z opinią, że polska wołowina jest do niczego – to nieprawda. Polska wołowina jest doskonałej jakości, doceniana w Europie – uchodzi za jedną z najlepszych. Wynika to głównie z jakości żywienia bydła w naszym kra…
 Wśród kucharzy, gospodyń domowych bardzo często funkcjonuje powiedzenie, że po kolorze mięsa ciemnym lub jasnym można ocenić jego twardość, tzn. czy mięso było ze starego czy młodego byka lub krowy. Jest to oczywiście mit, ponieważ kolor niczego nie mówi o jakości i twardości mię…
Strony :
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
następna

NASZA SIEDZIBA

EUROSPAR Cieszyn
ul. Stawowa 54
43-400 CIESZYN
godziny otwarcia:
pn-pt: 7:00-21:00
sb: 7:00-21:30
nd: 9:00-21:00
(33) 852-30-52