Śledź nasze promocje na facebook
Masz pytania? Skontaktuj się z nami
(33) 852-30-52
godziny otwarcia:
pn-sb: 9:00-21:30 nd: 9:00-21:00
godziny otwarcia:
pn-pt: 7:00-21:00
sb: 7:00-21:30
nd: 9:00-21:00
15.02.19
 Wśród kucharzy, gospodyń domowych bardzo często funkcjonuje powiedzenie, że po kolorze mięsa ciemnym lub jasnym można ocenić jego twardość, tzn. czy mięso było ze starego czy młodego byka lub krowy. Jest to oczywiście mit, ponieważ kolor niczego nie mówi o jakości i twardości mięsa. Na jakość mięsa ma wpływ: 1. Wiek zwierzęcia 2. Byczek czy krowa 3. Rasa bydła 4. Z hodowli czy wolnego wybiegu 5. Czym było karmione 6. W jakich warunkach było ubite (najlepiej żeby w warunkach dobrostanu) Często spotykamy się z opinią, że polska wołowina jest do niczego – to nieprawda. Polska wołowina jest doskonałej jakości, doceniana w Europie – uchodzi za jedną z najlepszych. Wynika to głównie z jakości żywienia bydła w naszym kra…
 Wśród kucharzy, gospodyń domowych bardzo często funkcjonuje powiedzenie, że po kolorze mięsa ciemnym lub jasnym można ocenić jego twardość, tzn. czy mięso było ze starego czy młodego byka lub krowy. Jest to oczywiście mit, ponieważ kolor niczego nie mówi o jakości i twardości mię…
09.02.19
Szanowni Konsumenci, w ostatnich dniach rozpętała się nagonka, że jakoby polska wołowina jest zagrażająca życiu i zdrowiu. Jest to absolutna nieprawda. Polska wołowina jest doskonałej jakości, doceniana w Europie, uchodzi za jedną za najlepszych. Wynika to głównie z jakości karmienia bydła w naszym kraju. To nieprawda, że 800 kg wołowiny, którą wyeksportowaliśmy za granicę jest niezdrowa. Szkodliwość tej minimalnej ilości wołowiny jest nieudowodniona. Leczenie bydła antybiotykami podobnie, jak u ludzi, jest bardzo często stosowane. Niestety zdarza się czasem że pomimo tego, że hodowla, transport i ubój są dokonywane w warunkach „dobrostanu”, któreś zwierzę złamie nogę, zdarzenie tragiczne, ale mięso nadaje się do…
Szanowni Konsumenci, w ostatnich dniach rozpętała się nagonka, że jakoby polska wołowina jest zagrażająca życiu i zdrowiu. Jest to absolutna nieprawda. Polska wołowina jest doskonałej jakości, doceniana w Europie, uchodzi za jedną za najlepszych. Wynika to głównie z jakości karmienia bydła w…
01.02.19
Rosół z makaronem…. niedzielna kwintesencja kuchni polskiej. Ciepły, aromatyczny, z „okami” pływającymi po górze. Wspomnienie dzieciństwa. Niestety mam wrażenie, że w ostatnich latach rosoły które gotujemy, nie są już takie jakie były kiedyś. Może dlatego, że nie celebrujemy niedzielnego obiadu tak, jakby należało. A może dlatego, że nie dodajemy takich mięs, jakie należy. Na pewno na porcji rosołowej i skrzydełku z kurczaka nie ugotujemy dobrego rosołu. W takim razie, na jakim mięsie ugotować go? Tu jest duża dowolność, ale wydaje się, że mięs może być kilka. Nic z kurczaka, tylko kawałek kury rosołowej, z wołowiny – szponder, mostek, rozbratel. Mały kawałek tłustego elementu z gęsi lub kaczki jest doskonał…
Rosół z makaronem…. niedzielna kwintesencja kuchni polskiej. Ciepły, aromatyczny, z „okami” pływającymi po górze. Wspomnienie dzieciństwa. Niestety mam wrażenie, że w ostatnich latach rosoły które gotujemy, nie są już takie jakie były kiedyś. Może dlatego, że…
24.01.19
Istnieje 5 podstawowych technik obróbki termicznej mięs: 1. Gotowanie 2. Duszenie 3. Pieczenie 4. Smażenie 5. Grillowanie Jakiekolwiek mięso może być poddane każdej z tych technik, a będzie smakowało zupełnie inaczej, np. żeberka wieprzowe: możemy grillować, smażyć, piec, dusić. A wiele osób bardzo lubi kawałek surowego żeberka wrzucić do rosołu. Ugotowane smakuje fantastycznie. Jest jeszcze 6-ta technika, rzadziej używana - jest to gotowanie w oleju. Do dużej ilości oleju wrzucamy np. raczej mały filet z piersi kurczaka, wcześniej zamarynowany w przyprawach - czas marynowania to minimum 1 godzina w lodówce. Mięso wkładamy do rozgrzanego oleju, po około 10 minutach filet z kurczaka jest gotowy do konsumpcji, a pięknie przyr…
Istnieje 5 podstawowych technik obróbki termicznej mięs: 1. Gotowanie 2. Duszenie 3. Pieczenie 4. Smażenie 5. Grillowanie Jakiekolwiek mięso może być poddane każdej z tych technik, a będzie smakowało zupełnie inaczej, np. żeberka wieprzowe: możemy grillować, smażyć, piec, dusić. A wiele os&…
18.01.19
Polacy to mistrzowie w przygotowywaniu zup, lepszych nie znajdziesz nigdzie. We włoskiej kuchni, przez wielu uznawaną za najlepszą na świecie, tak naprawdę gotują tylko kilka zup: lekką jarzynową minestrone, tradycyjną pavese z parmezanem i żółtkiem, delikatną pomidorową, cebulową - koniec. Wszystkie one, chociażby przy naszym żurku, wypadają nijako. Nasz polski żurek to jest danie, z którego możemy być dumni. Żurek można jeść przez cały rok, ale oczywiście najlepiej smakuje jesienią i zimą, w różnych wersjach: z kiełbasą, z jajkiem, ze śmietaną, z grzybami suszonymi, z ziemniakami oraz boczkiem. Tu jest absolutna dowolność, z czym kto lubi. W naszej kuchni funkcjonuje co najmniej kilkanaście zup które gotujemy częs…
Polacy to mistrzowie w przygotowywaniu zup, lepszych nie znajdziesz nigdzie. We włoskiej kuchni, przez wielu uznawaną za najlepszą na świecie, tak naprawdę gotują tylko kilka zup: lekką jarzynową minestrone, tradycyjną pavese z parmezanem i żółtkiem, delikatną pomidorową, cebulową - konie…
14.12.18
Składniki: - 3 duże cebule, co najmniej 0,50 kg - 0,50 kg ziemniaków - 0,50 kg boczku wędzonego - tłuszcz do smażenia - 0,25 l wody Sposób wykonania: 3 bardzo duże cebule obieramy. Każda cebulę kroimy na 4 części, ręcznie oddzielamy ćwierć talarki od siebie. Wrzucamy na patelnię i smażymy na tłuszczu na kolor złocisty. Po usmażeniu przekładamy na dużą patelnię. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę, pokrojony na niemałe kawałki boczek dusimy przez kilkanaście minut na patelni i dolewając ćwierć litra wody. Po odparowaniu wody boczek lekko podsmażamy. Przekładamy na dużą patelnię. Pół kilograma ziemniaków gotujemy w skorupkach. Po ugotowaniu wychładzamy, kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni, na które…
Składniki: - 3 duże cebule, co najmniej 0,50 kg - 0,50 kg ziemniaków - 0,50 kg boczku wędzonego - tłuszcz do smażenia - 0,25 l wody Sposób wykonania: 3 bardzo duże cebule obieramy. Każda cebulę kroimy na 4 części, ręcznie oddzielamy ćwierć talarki od siebie. Wrzucamy na patelnię i sma…
13.12.18
Świat się zmienia na naszych oczach. Zmieniają się przyzwyczajenia kulinarne, ale czy trzeba je zmieniać w temacie świąteczny karp? Jest dużo fantastycznych ryb: dorsze, sandacze, liny itp. ale wydaje się, że Święta Bożego Narodzenia są nierozerwalnie związane z karpiem. Wynika to, o czym nie wszyscy wiedzą, z naszej tradycji chrześcijańskiej. Ryby, którymi Jezus Chrystus nakarmił głodnych, wyłowił ze słodkowodnego Jeziora Genezaret - inaczej Jeziora Tyberiadzkiego. Były one z rodziny karpiowatych. Świąteczny karp smażony powoli na maśle klarowanym, na kolor złocisto-brunatny, przecież to jest magia świąt… Oczywiście można też w okresie Świąt wyjechać do ciepłych krajów, ale czy tam czeka na nas zapach choinki a pod nią prezenty…
Świat się zmienia na naszych oczach. Zmieniają się przyzwyczajenia kulinarne, ale czy trzeba je zmieniać w temacie świąteczny karp? Jest dużo fantastycznych ryb: dorsze, sandacze, liny itp. ale wydaje się, że Święta Bożego Narodzenia są nierozerwalnie związane z karpiem. Wynika to, o czym nie wsz…
blog_fasolka
13.12.18
  Składniki: - 1 kg fasoli „Jaś” - 2 średnie cebule - 200 g boczku wędzonego - 200 g kiełbasy - 80 g koncentratu pomidorowego "ŁOWICZ" - 2 łyżki smalcu - 4 ząbki czosnku - majeranek, słodka papryka, chili - maggi - kucharek Przygotowanie: Namoczyć 1 kg fasoli „Jaś” w letniej wodzie. Po namoczeniu dodać wodę oraz sól i gotować na wolnym ogniu. W między czasie przygotować cebulę, boczek i kiełbasę, pokrojone w średnią kostkę i podsmażyć na smalcu w jednym garnku. Dodać do tego majeranek, paprykę słodką, chili, czosnek i koncentrat pomidorowy. Całość razem podsmażyć. Do ugotowanej fasoli dodać przysmażoną wcześniej cebulę z kiełbasą i boczkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, maggą i kuchar…
  Składniki: - 1 kg fasoli „Jaś” - 2 średnie cebule - 200 g boczku wędzonego - 200 g kiełbasy - 80 g koncentratu pomidorowego "ŁOWICZ" - 2 łyżki smalcu - 4 ząbki czosnku - majeranek, słodka papryka, chili - maggi - kucharek Przygotowanie: Namoczyć 1 kg fasoli…
Strony :
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
następna

NASZA SIEDZIBA

EUROSPAR Cieszyn
ul. Stawowa 54
43-400 CIESZYN
godziny otwarcia:
pn-pt: 7:00-21:00
sb: 7:00-21:30
nd: 9:00-21:00
(33) 852-30-52